Het advies is om de eerste 6 maanden na HSCT een neutropeen dieet aan te houden, al dan niet of je deze hele periode ook daadwerkelijk neutropeen bent.

Waarom zou ik dit dieet volgen, zelfs als ik niet langer neutropeen ben?

Als je HSCT hebt gehad, zijn je neutrofielenspiegels waarschijnlijk gestegen terwijl je nog in het ziekenhuis lag. Tegen de tijd dat je het ziekenhuis verliet, was je waarschijnlijk niet langer neutropenisch. Echter, de neutrofielenniveaus zullen nog steeds relatief laag zijn en kunnen blijven fluctueren gedurende vele maanden na transplantatie. Om deze reden is het verstandig om na de transplantatie een dieet met een laag risico te volgen.

Het lijdt geen twijfel dat er veel controverse is rond het neutropeen dieet. De gedachte achter het niet eten van rauw fruit en rauwe groente is dat er bacteriën in salades zitten, bacteriën infecties veroorzaken, en dat immuungecompromitteerde patiënten hiermee een verhoogd risico op infecties lopen. Er zijn meerdere gerandomiseerde studies gedaan om de meerwaarde van een volledig gekookt versus rauw voedseldieet voor immuungecompromitteerde patiënten te testen. Dit onderzoek suggereert dat er eigenlijk geen verschil was in infectie- en sterftecijfers tussen de twee diëten. Maar dat wil niet zeggen dat er geen reëel en onderbouwd risico voor de immuungecompromitteerde patiënt is van voedselvergiftiging zoals Salmonella Norovirus,
Campylobacter, E. coli, Listeria en Clostridium perfringens. De vastgestelde aanbevelingen door de hematologiegroep van de British Dietetic Association’s werden in 2007 gepubliceerd door Leukemia and Lymphoma Research, maar het bewijs hiervoor werd vervolgens opnieuw onderzocht. De engelse organisatie AIMS werkt aan een receptenboek waarbij de herziene richtlijnen van de BDA worden gevold, zoals gepubliceerd in mei 2016. De nieuwe richtlijnen suggereren dat immuungecompromitteerde patiënten alle onnodige risico’s van mogelijk levensbedreigende infecties moeten vermijden.

Wat zijn de basisprincipes van een neutropeen dieet?

  1. Vermijd verse groenten en fruit en bevroren fruit. Vermijd verse garnituren zoals salades en kruiden
  2. Verse groenten en fruit met dikke schil zijn de uitzondering en toegestaan – zoals banaan, sinaasappel en avocado.
  3. Gekookte groenten en fruit, producten uit blik en gepasteuriseerde sappen zijn prima
  4. Vermijd saladebars, fruitbars, delicatessenwinkels, vers gebakken goederen en voedselmarkten
  5. Vermijd onvoldoende verhit vlees en vis
  6. Vermijd rauwe noten en zaden – gebakken producten met deze ingrediënten zijn prima
  7. Zorg ervoor dat alle zuivelproducten gepasteuriseerd zijn
  8. Vermijd yoghurt met het label ‘bio’ of ‘probiotic’
  9. Vermijd licht gekookte eieren of producten die rauw ei bevatten
  10. Oefen goede voedselhygiëne: Zorg ervoor dat je altijd je handen wast voor en na het bereiden van voedsel, werk met schoon keukengerei, scheid rauw voedsel van gekookt voedsel en houd warm voedsel warm en koud voedsel koud.

Veel gestelde vragen

Het advies is de eerste 6 maanden na HSCT. Echter, het is een zeer persoonlijke keuze, en hoewel het voor u misschien veilig is om de vereisten te versoepelen en zelfs weer uit eten te gaan na een bepaalde tijd, is het nog steeds belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen gedurende ten minste zes maanden te vermijden. Je behandelend arts zal hier meer over kunnen toelichten. Het neutropeen dieet is niet verplicht, maar het draait hoofdzakelijk om het vermijden van onnodige risico’s.
Ja. Gepasteuriseerde, bewerkte, en commercieel verpakte kaas zoals die in supermarkten te vinden is, zijn prima. Vermijd echter
ongepasteuriseerde, zachte kazen zoals Camembert en Brie (lees het etiket of het ongepasteuriseerd is), en alle blauwe
kaas of schimmelkaas.
Ja, maar vermijd vers brood uit de bakkerij en blijf bij zelfgemaakt of voorverpakt.
Gepasteuriseerde yoghurt mag gegeten worden. Vermijd echter bio-yoghurts of iets met het label probiotica omdat de ‘goede bacteriën’ niet goed zijn voor een verzwakt immuunsysteem!
Dit kun je de eerste 6 maanden echt beter vermijden. Wil je dit toch persé doen, ben dan voorzichtig en zorg ervoor dat het restaurant een hoge hygiëneclassificatie heeft en blijf voedsel zoals rauw of medium doorbakken vlees en bepaalde zachte kazen enzovoort vermijden.
Ontbijtproducten zoals cruesli en cornflakes zijn volkomen veilig om te eten met dit dieet.
Als ze goed zijn gekookt, moeten schaaldieren veilig zijn om te eten, aangezien het een voedingsmiddel is dat tijdens het productieproces zorgvuldig wordt gecontroleerd. Schelpdieren zijn echter nog steeds een voedsel waarvan bekend is dat het voedselvergiftiging veroorzaakt – zelfs in sterrenrestaurants – dus houd de nodige voorzichtigheid in acht.
Nee. Ze kunnen het beste worden vermeden omdat bepaalde bacteriestammen het bevriezings- en ontdooiproces kunnen overleven.
Gek genoeg wordt kraanwater (in landen waar het normaal gesproken veilig is om kraanwater te drinken) als veiliger beschouwd dan flessenwater. Flessenwater is niet steriel en moet worden vermeden. Evenzo moeten gekochte ijsblokjes ook worden vermeden. Het is gesuggereerd dat het een paar minuten laten draaien van de kraan de kans op infectie verkleint. Bronwater is acceptabel als het minimaal 1 minuut wordt gekookt.
Wil je liever flessenwater gebruiken? Zorg er dan voor dat het op het etiket is gemarkeerd als:
– omgekeerde osmose of;
– gedestilleerd of;
– filter van 1 micron of kleiner.
Indien gekookt of geroosterd: ja. Indien rauw, dan niet.
Het zou in orde moeten zijn als je het voedsel snel afkoelt, bewaar het dan niet langer dan 24 uur in de koelkast bij minder dan 5 graden en verwarm het opnieuw tot gloeiend heet. De BDA ontdekte dat er geen bewijs is om te suggereren dat correct opgewarmd voedsel voedsel een verhoogt vergiftigingsrisico geeft bij immuungecompromitteerde personen. De uitzondering hierop is het opwarmen van gekookte rijst. De sporen van Bacillus cereus en Bacillus subtilis werden gevonden in opgewarmde rijst. Deze ontwikkelen zich tot bacteriën die zich zeer snel vermenigvuldigen bij omgevingstemperaturen en worden mogelijk niet voldoende gedood tijdens het opwarmen. Daarom moet rijst warm worden geserveerd en onmiddellijk gegeten nadat het voor het eerst is gekookt.
Een slowcooker kan prima worden gebruikt en zal het voedsel grondig en veilig bereiden.
Van de miljoenen gevallen van voedselvergiftiging per jaar wordt een groot deel veroorzaakt door barbecuevoedsel en de voedselvergiftigingscijfers schieten omhoog in de zomermaanden. Verstandig is om de barbecue de eerste zomer na HSCT te vermijden. Maar als je hem toch wilt gebruiken, zorg er dan voor dat de kolen roodgloeiend zijn met een laag as. Verplaats het voedsel regelmatig om te zorgen voor een gelijkmatige bereiding en om zeker te zijn dat het vlees goed is doorbakken en niet meer roze van binnen. Pas goed op dat je geen kruisbesmetting veroorzaakt tussen rauw en gekookt vlees.
Het is prima om chorizo als ingrediënt te gebruiken in gekookte gerechten. Vermijd het gebruik van gekookte en gekoelde chorizo.
Ja, maar je moet ervoor zorgen dat ze goed gaar zijn, zodat de hitte eventuele bacteriën doodt.
Nee, probeer dit te vermijden. Zwarte peper kan een bepaalde schimmel bevatten en moet daarom worden gekookt als deze wordt gebruikt. Daarentegen is zout toevoegen geen enkel probleem.
Binnen redelijke grenzen zouden ze in orde moeten zijn, hoewel de smaak na verloop van tijd kan verslechteren. Ze kunnen geen kwaad als ze grondig gekookt zijn.

Aanvullende documenten omtrent dit onderwerp

Via medische instellingen maar ook via patiënten worden we op de hoogte gesteld van documenten die aan patiënten bij hun behandeling worden versterkt. Voor een beter inzicht en beeldvorming zullen we deze informatie delen.

 

 

 

BronOmschrijvingDocumentUpload Datum
Clinica Ruiz – HSCT MexicoUitgebreide instructies voor het natraject van HSCTAfter-HSCT-Food-safety-and-recommendations.pdf2023-11-28
Clinica Ruiz – HSCT MexicoInstructies voor het natraject van HSCT inclusief neutropene fase30.-neutropenic-recommendations-v7.pdf2023-01-12
UMCG – Hematologie & DietetiekRichtlijn hygiënische voeding voor hematologische patiënten met een verminderde afweer5516-7848-u1_Hygienische_voeding.pdf2016-11

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *